Meyve ağaçlarımızda ve çim alanlarımızda görülen her türlü mantar, bakteri, virüs hastalık ve haşerelere karşı kimyevi ve mekanik mücadele periyodik kontrollere göre alınacak survey niteliklerine göre yapılmalıdır. Hastalıkların yoğun olarak görüldüğü dönemler ilkbahar ve yaz dönemi (özellikle çimlerde)ve sonbahar dönemleridir. Meyve ağaçlarında daha çok zararlı ve mantar oluşumu yoğun olarak görülmekte, çim alanlarda ise yaz sezonu boyunca yüksek sıcaklık ve aşırı nem sonucu mantari hastalıkların görülmesi daha yüksektir. İlaçlama takibini iyi yaparak hastalık veya haşerenin tesbit edildiği anda mekanik olarak mücadelesine başlanır, sonuç alınırsa kimyevi mücadeleye gerek kalmaz. Fakat başarı elde edilemezse mutlaka kimyevi olarak mücadele etmek gerekir. Kimyevi mücadeleyi mutlaka işin uzmanın yapması hem mevcu alanın, hem de mevcut bitkilerin sağlığı ve büyümeleri açısından çok önemlidir. Kullanılacak ilaç ve karışımların hastalık veya haşere tesbitine göre yapılarak mücadele edilmesi en uygun yol olacaktır.

Öncelikle gübreleme nedir ona bakalım. Gübreleme; Kullanacağımız veye kullandığımız toprak alanın ihtiyaç duyduğu mikro ve makro besin elementlerinin toprağa kazandırılması işlemidir. Çimin gübreye ihtiyaç duyduğu en önemli mevsim ilkbahar başı ve sonbahar dönemleridir.Çim alanlarda iki tür gübreleme yapılabilir. 1- Organik Gübreleme; En az iki yıl beklettiğimiz koyun gübresi Kasım,Aralık veya 15 Mart, 30 Nisan tarihleri arasında serilerek uygulanması 2- İnorganik Gübreleme; NPK elementlerini içeren suni gübrelerden ise yıda bir veya iki kez ihtiyaca göre erken ilkbahar ve sonbaharda yağışlı havalarda uygulanması.Dekara 15 kg N, 6-8 kg P2O5, 8-10 KG K2O saf madde hesabı ile verilebilir. m²’ ye (30-50 gr)gübre . Yaz döneminde gübre ihtiyacı ithal gübre ile giderilir m²’ ye (10-30 gr) arası verilebilir.

Budama genel anlamda ağaçları gençleştirme, form verme, güzel ve simetrik büyüme sağlama, çiçek ve meyve verimini çoğaltmak amacıyla yapılır. Budama daha çok sonbahar mevsiminde bitkide iç hareket ve büyümenin yavaşladığı dönemde yapılır. Yaprak döken ve herdem yeşil bitkilerin budanması dikimden itibaren 2-3 yıl içinde ana çatının ve formunun oluşması için çok önemledir. Meyve ağaçlarında budama genellikle sonbahar başında bitkide ki büyüme başlamadan yapılmalıdır. Meyva ağaçlarının büyüme form ve şekillerini fazla bozmadan, meyve çiçek verimini yükseltecek şekilde, teknik olarak budamak ve bu işin ehli tarafından yapılması önem arz etmektedir. Meyve ağaçlarında budama genellikle sonbahar başında bitkide ki büyüme başlamadan yapılmalıdır. Meyva ağaçlarının büyüme form ve şekillerini fazla bozmadan, meyve çiçek verimini yükseltecek şekilde, teknik olarak budamak ve bu işin ehli tarafından yapılması önem arz etmektedir.

Mevsimlik bitkilerimizi mevsimine uygun olarak çiçeklerinin geçtiği ve pörsümelerin başladığı zamanda değiştirmek en uygun olanıdır. Yazlık çiçekleri ilkbahar başlangıcı itibariyle, kışlık çiçekleri ise yaz sonu sonbahar başlangıcında dikerek çiçeklerden mevsim boyunca en uygun ve uzun süreli faydalanmamız söz konusudur.

Bitki dikimi için uygun zamanlar ilkbahar başlangıcı ve sonbahar mevsimleridir. Ancak kaplı (saksılı veya poşet) fidanlar kendi yetişme ortamıyla beraber dikildiği için yılın her mevsimi şartlar ve zemin uygun olduğunda dikilebilir. Dikim için en önemli konu; bitkiyi diken kişinin dikim çukurunu bitki çap ve ebadına uygun açması ve dikimde mutlaka dikim harcı kullanmasıdır.